אודות איט"ה
אוֹדוֹת אִיטַ"ה
- איט"ה היא עמותה ללא מטרות רווח שמטרתה לעודד את המקצועיות, ההכרות, התפוצה, השימוש והנוכחות של הטיפול הקוגניטיבי-התנהגותי בישראל.
- איט"ה שואפת להיות "תו תקן" למקצועיות בתחום הטיפול הקוגניטיבי-התנהגותי בקרב קהילת המטפלים בארץ.
- הכוונה היא שכל חבר באיט"ה ירכוש ידע ומיומנות שיאפשרו לו ליישם את הכלים של הטיפול הקוגניטיבי-התנהגותי במסגרת הפעילות שבתחום עיסוקו וכך יעשיר, ישפר וייעל את מקצועיותו.
- איט"ה מקיימת ימי עיון, סמינרים, כנסים ועוד במטרה לעודד את ההיכרות והמקצועית בטיפול הקוגניטיבי-התנהגותי. פירוט בהמשך בנוהל ועדת ימי עיון.
- איט"ה פועלת לקדם את הטיפול הקוגניטיבי-התנהגותי ברשתות השונות ובאמצעים השונים שעומדים לרשותה. פרוט במשך בנוהל ועדת קידום טיפול קוגניטיבי-התנהגותי בארץ.
- איט"ה משתייכת ועומדת בסטנדרטים של הארגון האירופאי לטיפול קוגניטיבי-התנהגותי European Association for Behavioral and Cognitive Therapies EABCT
- חברי איט"ה הם בעלי רקע טיפולי במקצועם שרכשו ידע ומיומנות בטיפול קוגניטיבי-התנהגותי ושעומדים בקריטריונים המוגדרים בתקנון זה. הליך קבלת חברים חדשים, סוגי החברויות וקריטריונים לקבלה מפורטים בהמשך בנוהל ועדת קבלת חברים חדשים.
- איט"ה מגדירה קריטריונים להכרה במדריכים בטיפול קוגניטיבי-התנהגותי. הליך ההכרה במדריך כמוסמך בטיפול קוגניטיבי-התנהגותי וקריטריונים, מפורטים בהמשך בנוהל ועדת הדרכה.
- איט"ה מכירה במסגרות הכשרה לטיפול קוגניטיבי-התנהגותי. הליך וקריטריונים להכרה של איט"ה במסלול הכשרה מפורטים בהמשך בנוהל ועדת תוכניות והכשרה.
תּוֹלדוֹת אִיטַ"ה
האגודה הישראלית לטיפול התנהגותי – קוגניטיבי (איט”ה) נוסד במקור בשנות ה – 70 ע”י קבוצת פסיכולוגים ועובדים סוציאליים, אשר למדו בארה”ב והביאו עמם רעיונות חדשים. הארגון נוסד באופן רישמי בתאריך 4.2.1980. יו”ר הועד הראשון של איט”ה היה דב פרידלנדר. חברי ועד אחרים, שהפכו משפיעים בהתפתחות ה – בישראל היו יואל גולדברג, מרילין ספר, דליה גלבוע, קלייר רבין, מיכאל מרבאום, מיכאל רוזנבאום, טוני שחר, יוחנן ווזנר, מאיר רותם, וצפרירה אשכנזי.
הקורסים הראשונים ב-נערכו בשנות השבעים, והועברו ע”י דב פרידלנדר באוניברסיטה העברית בירושלים, יואל גולדברג באוניברסיטת תל אביב ומרילין ספר באוניברסיטת חיפה.את הכנס הראשון לטיפול התנהגותי יזם מיכאל רוזנבאום בירושלים בשנת 1980. הצלחתו הגדולה ונוכחותם של אנשים רבים מרחבי העולם היוותה את תחילת פעילותו האקטיבית של הארגון הישראלי לטיפול התנהגותי. בשנות התשעים, החל קורס ההכשרה הראשון, בן שנתיים וחצי בטיפול התנהגותי בביה”ס לעבודה סוציאלית באוניברסיטת תל אביב.
בעקבות ההתפתחות בארגון האירופאי לטיפול התנהגותי קוגניטיבי, הארגון הישראלי הוסיף את המונח “קוגניטיבי”. תמי רונן, אשר היתה יו”ר ועד איט”ה בשנות התשעים, נתנה דחיפה משמעותית להתפתחות ה – CBT באותן שנים.
כיום טיפול ב-CBT בארץ נעשה יותר ויותר נפוץ גם במסגרות ציבוריות לבריאות הנפש בארץ וגם במסגרות פרטיות.


במשך השנים האחרונות, מוסדות ממשלתיים ומקומיים ברחבי המדינה שינו באופן משמעותי את גישתם כלפי CBT, הביעו קבלה כלפי הגישה ולעיתים אף העדיפו אותה כטיפולים קצרי מועד, מכווני מטרה ומובנים. בחלק מבתי החולים הפסיכיאטריים ומוסדות בריאות הנפש הציבוריים, מטפלים קוגניטיביים התנהגותיים עובדים כיום במקביל ולצד מטפלים בעלי גישה פסיכודינאמית יותר.
פלטפורמה משמעותית עבור ה – CBT בישראל היה צה”ל, אשר פיתח מספר טיפולים מבוססי CBT עבור חיילים עם הפרעת פוסט טראומה והלם קרב. עקב החשיפה האקוטית והכרונית של אזרחי ישראל לטרור ומלחמה, העבודה עם PTSD התפתחה מאוד והתרחבה בישראל בצבא, במוסדות בריאות הנפש הציבוריים והפרטיים ובמוסדות הרווחה (חן נרדי ויוחנן ווזנר פיתחו את אחת מתוכניות CBT הראשונות בצבא). שתי דוגמאות של מרכזים שפיתחו שירותים בעלי אוריינטציה התנהגותית קוגניטיבית עבור אוכלוסיה לאחר טראומה הם: מרכז משאבים בקריית שמונה, מיסודו של “המרכז לשעת חירום” בניהולו של מולי להד והמרכז לטיפול בקורבנות טראומה בניהולו של דני ברום.
תחום נוסף בו ה – CBT הראה תוצאות חיוביות הוא עבודה עם ילדים במוסדות ובתי ספר ממשלתיים. לדוגמא, משרד החינוך מכשיר יועצים חינוכיים כמאמנים לשינוי התנהגותי ובכדי לעזור למורות להפיק תועלת מתצפית ומגישת חיזוקים בכיתה. מוסדות רבים לחינוך המיוחד כוללים כיום תוכניות CBT, אשר מסייעות בשינוי התנהגותי והתמודדות רגשית של הילדים.
כיום פועלות תוכניות הכשרה רבות בנות שנתיים עבור מטפלים, אשר מוכרות ע”י איט”ה, המכשירות מטפלים מקצועיים כמטפלי CBT.
התחום מתפתח בעקביות, צועד קדימה ומשתפר. השפעות כלכליות, אקדמיות ומקצועיות מחזקות את ההשפעה של ה – CBT בישראל.
נְקֻדּוֹת צִיּוֹן בַּהֲקָמַת אִיטַ"ה
איט”ה נוסדה רשמית כאגודה
הכנס הראשון של איט”ה
הכנס הבינלאומי בירושלים
הקורס הראשון ל CBT
האיט"ון
כנס EABCT בישראל
עם השנים הלכה והתבססה איט”ה
כגוף מסודר עם פעילויות רבות ומגוונות, הן בארץ והן בקשירת קשרים עם האגודה האירופאית ובשנות ה90 קיבלה איט"ה הכרה רשמית כחברה מן המניין ושוות זכויות בארגון האירופאי לטיפולים קוגניטיביים והתנהגותיים. EABCT- European association of behavioral and cognitive therapies והאגודה גדלה משמעותית מבחינת מספר החברים.
שנים רבות מתקיימת מסורת כנסי איט”ה השנתיים, הכנסים המתרחשים ברחבי הארץ נוחלים הצלחה רבה ומביאה חברים ומתעניינים רבים. בכנסים משתתפים, חוקרים קלינאים ואנשי מקצוע, חוקרים צעירים הציגו את עבודתם בסשן פוסטרים מדעיים. מסורת זו המשיכה כל שנה כשבתקופת הקורונה 2020 ועד 2022 מירב הפעילות היתה מקוונת בימי עיון, כנסים, ישיבות חברים ועוד
הַיּוֹרִים שֶׁל אִיטַ"ה
1976-1979
ד”ר מיכאל רוזנבאום ז"ל
1979-1981
ד”ר דב פרידלנדר ז"ל
1981-1983
ד”ר מרילין ספר
1983-1991
ד”ר יאיר אברהם
1991-2002
ד”ר תמי רונן
2002-2008
ד”ר יופ מאיירס
2009-2016
ד”ר צופי מרום
2016-2019
ד”ר דני דרבי ויעקב סיני
2019-2022
ד"ר אנה גולדברט וד"ר עופר פלד
2022
ד"ר יעל שרון
חברים מרכזיים שלוו את איט”ה לארך שנותיה והיו בעלי תפקידים מרכזיים בקביעת צביונה הינם:
ד”ר דליה גלבוע
היתה אחראית על ועדת הקבלה לחברות ויצירת קריטריונים לקבל, במטרה להגדיל את שורות החברים, אך גם לשמור על עקרונות של ידע והשקעה בתחום של המצטרפים. כמו כן,היתה בתפקיד האחראית על ימי העיון והשתלמויות.
ד”ר רותי מלקינסון
חברה מרכזית שהתביעה חותמה על קווי היסוד של איט”ה , החלטות מהותיות מבחינת קווי הפעולה של איט”ה וכיום חברה בתת ועדה לתוכניות הכשרה ב CBT.
ד”ר יאיר אברהם
ששמש כגזבר איט”ה שנים רבות החל מ 2002 ועד 2009.
הגב' שושנה קיגל
ייסדה את מסורת הרצאות ימי שישי של איט”ה בשנת 1998.